KehidupanSosialTeknologi

Blog Pada Masa Akan Datang

Blog Pada Masa Akan Datang

Ada sesiapa datang daripada masa hadapan ? Masih relevankah blog pada masa akan datang ?

Sebenarnya sekarang saya lebih fokus kepada content berbentuk blog berbanding vlog, tetapi saya dapat rasakan berkemungkinan dalam beberapa tahun akan datang, mungkin blog sudah kurang relevan berbanding kini.

1. Terlalu banyak content fake di Google. Fake post yang dibuat semata-mata untuk iklan juga semakin banyak.
2. Hacked web/content yang terlalu banyak dan semakin menjadi-jadi sehinggakan segelintir pengguna sudah semakin meluat menggunakan search engine.
3. Pengenalan kepada metaverse/virtual reality. Ini mungkin akan mengubah penggunaan internet di dunia secara drastik pada masa akan datang.
4. Platform video yang semakin naik seperti Youtube,Tiktok, IG,Facebook yang saya rasa bakal menenggelamkan carian pengguna kepada search engine.
5. Internet serata dunia yang semakin baik, tidak lagi mempunyai kelajuan yang perlahan seperti dulu membolehkan pengguna untuk menonton content berbentuk video yang mana lebih menarik.

Jika sekarang mungkin ramai masih bergantung dengan Google Search, saya risau jika Google tidak ambil perhatian pada evolusi Metaverse/Virtual Reality, mungkin carian pengguna juga bakal beralih kepada virtual reality/metaverse.

Bagaimana pula pendapat anda mengenai blog pada masa akan datang ? Kongsikan dengan saya pada ruangan komen dibawah.

Sertai Wahed Invest – Pelaburan Patuh Syariah : https://amirazman.my/wahed-invest-pelaburan-patuh-syariah.

Dapatkan Web Hosting & Game Hosting Malaysia : https://billing.hostingmalaya.com.

Leave a Comment