SosialTeknologiTelekomunikasi

Whatsapp Business Ban Kali Kedua

Whatsapp Business Ban Kali Kedua

Yes guys. Whatsapp Business saya di ban buat kali kedua pada 13 Disember 2019 dan masih lagi tiada apa-apa reply atau tindakan daripada pihak Whatsapp sehingga ke hari ini 17 Disember 2019. Punca kenapa diban pun tidak saya ketahui untuk kali ini memandangkan saya dah delete pun Whatsapp Business Catalogue yang pada pendapat saya merupakan punca utama akaun itu diban pada kali pertama.

Bagi mereka yang ingin ketahui proses ban dan unban Whatsapp Business yang berlaku pada saya pada 24 November 2019 yang lepas, boleh baca disini : https://amirazman.my/pengalaman-di-ban-oleh-whatsapp.

Exactly. Tak sampai sebulan, kena ban sekali lagi. Dah tak tahu atas reason apa dah. Nasib baik boleh pakai lagi Whatsapp menggunakan nombor tersebut tetapi terpaksa menggunakan Whatsapp Messenger yang biasa. So, nampak sangatlah kena ban tu atas sebab Whatsapp Business punya policy but tidak diketahui. Rasanya atas reason yang sama confusion dengan produk dan servis yang saya tawarkan.

whatsapp vs whatsapp business

Kira okaylah masih boleh digunakan sebagai Whatsapp biasa memandangkan nombor tu memang sering digunakan. Whatsapp Business punya function pun bukannya guna sangat sebenarnya selain daripada fungsi tag. Risau juga kalau kena lagi pada masa akan datang walhal dah guna Whatsapp biasa dah.

Betulkah apa yang dikatakan bahawa Whatsapp ‘mendengar’ dan ‘membaca’ setiap mesej dan call pengguna Whatsapp ? Bagaimana mereka assume kita menjual produk atau servis yang salah pada polisi mereka sedangkan sepatutnya perbualan di Whatsapp merupakan ‘end-to-end encryption’ yang boleh mengelakkan daripada diketahui oleh pihak ketiga seperti syarikat telco, penyedia internet, atau daripada pihak Whatsapp sendiri ?

Pernah atau tidak produk atau servis yang anda bualkan pada Whatsapp terlintas iklannya di Facebook ? Atau pernahkah anda di ban oleh Whatsapp ? Kongsikan dengan saya pada ruangan komen dibawah.

Ketahui apa itu DDoS Attack pada pautan ini : https://hostingmalaya.com/apa-itu-ddos-attack.

6 Comments

  1. Ezwan Bin Badrulldin
  2. Shafiq

Leave a Comment